Kazimierzowski Uniwersytet Trzeciego Wieku

O czekoladzie w BWA

 Sztuka w samo południe

Temat: Nie tylko dla łasuchów, czyli rzecz o prawdziwej historii czekolady prowadzenie Zuzanna Jagodzińska

Czekolada to produkt spożywczy, którego nie trzeba przedstawiać ani reklamować. Zaskarbiła sobie wielkie rzesze wiernych fanów ze względu na jej walory smakowe bądź dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Ta popularność wyrobów na bazie kakao trwa już nieprzerwanie od kilku tysięcy lat i wiąże się z kulturami prekolumbijskimi kontynentu amerykańskiego. To właśnie ten mniej znany aspekt nasion owoców kakaowca był omawiany podczas warsztatów. Uczestnicy zapoznali się z historią gastronomiczną wyrobów kakaowych w kulturze dawnych Majów poprzez m.in. wspólne odczytanie dawnych przepisów przyrządzania drogocennego napoju. Ponadto, wyjaśniona została etymologia słowa czekolada i kakao oraz przeanalizowano elementy ikonograficzne, z jakimi związany był kakaowiec. Dopełnieniem warsztatów była dyskusja i prezentacja oraz odtworzenie fragmentów filmów poświęconych tematyce wytwarzania „pokarmu bogów”. Na zakończenie  była słodka degustacja!

Sztuka w samo południe to cykl spotkań poświęconych sztuce i szeroko rozumianej kulturze, adresowanych do osób w wieku 60+. Spotkania odbywają się cykliczne, zawsze w pierwszy piątek każdego miesiąca, godz. 12:00 Czas trwania każdego warsztatu: 1,5 godz.. Osoby zainteresowane warsztatami w BWA, winny skontaktować się z Miecią Knitter.{gallery}czekolada{/gallery}
Zdjęcia: Miecia Knitter

 

Dodaj komentarz

Close Menu